Δίκτυα συνεργαζόμενων σχολείων: Υποχρεωτική επιμόρφωση για την εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Τα δίκτυα συνεργαζόμενων σχολείων συνιστούν την υποχρεωτική επιμόρφωση που εφαρμόσθηκε σε ετήσια βάση τη σχολική χρονιά 2012-2013 για την εφαρμογή του προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ. Η συγκεκριμένη επιμόρφωση αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις και στόχος της αποτέλεσε η πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ, όπως επίσης και η αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών, η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και η αντιμετώπιση δυσκολιών σχετικών με την εφαρμογή του ΑΠ.

Η πρώτη φάση επικεντρώθηκε στην ανάλυση των βημάτων σχεδιασμού της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΑΠΕΠ) του κάθε σχολείου, όπως επίσης και στη συζήτηση θεμάτων και προβληματισμών των εκπαιδευτικών σχετικών με το σχεδιασμό της ΑΠΕΠ.

Διαβάστε Περισσότερα

«Ομαδοσυνεργατική Μάθηση: Για ένα Ανθρώπινο και Δημοκρατικό Σχολείο» (19 και 26 Ιανουαρίου 2013)

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου συνεδρίου επιδιώχθηκε στη βάση της φιλοσοφίας των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων να αναδειχθούν οι διαδικασίες και οι στόχοι που είναι σημαντικό να επιτευχθούν μέσα από αυτά, έτσι ώστε ο/η εκπαιδευτικός να ασκήσει την παιδαγωγική του/της αυτονομία για την οργάνωση διαφοροποιημένης διδασκαλίας και διδασκαλίας που να καταλήγει σε μάθηση για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως προς τη φιλοσοφία και την παιδαγωγική της αποτελεί κατεξοχήν αντικείμενο εφαρμογής της ομαδοσυνεργατικής μάθησης και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Στη βάση αυτή, τα εργαστήρια που οργανώθηκαν για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο συγκεκριμένο συνέδριο, επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη του τρόπου αξιοποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη για την προώθηση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης και στην πρακτική εφαρμογή παραδειγμάτων διδακτικών στρατηγικών, όπως η μελέτη πεδίου, το παιχνίδι ρόλων κ.λπ., για την προώθηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 12/04/2013

Ενημερωτική Συνάντηση «Γνωριμία και διατήρηση των ειδών της πανίδας της Κύπρου»

Παρουσίαση Εκπαιδευτικού υλικού:

Στις 29 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη γνωριμία και τη διατήρηση των ειδών της Πανίδας της Κύπρου. Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάσθηκε το εκπαιδευτικό υλικό «Γνωριμία και Διατήρηση των Ειδών της Πανίδας της Κύπρου», το οποίο και διανεμήθηκε δωρεάν στους 50 εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση. Το εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life-ICOSTACY. Όλο το υλικό παρατίθεται πιο κάτω σε ηλεκτρονική μορφή για αξιοποίηση του από όλα τα σχολεία, στα πλαίσια της εφαρμογής του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ, αλλά και άλλων περιβαλλοντικών δράσεων των σχολείων
1. Οδηγό για τον/την εκπαιδευτικό (σύντομη παρουσίαση του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου μέσα από φωτογραφικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα, καθώς επίσης και προτεινόμενες δραστηριότητες για μαθητές/μαθήτριες του Δημοτικού Α’-Στ’ και Γυμνασίου Α’-Γ’).
2. Οδηγό για τον/την μαθητή/μαθήτρια στον οποίο περιλαμβάνονται φύλλα εργασίας σχετικά με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον οδηγό του/της εκπαιδευτικού.
3. Φωτογραφική παρουσίαση των επιλεγμένων ειδών πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στα οποία αυτά εντοπίζονται.
4. Επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με τα είδη πανίδας της Κύπρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Διήμερο Εκπαιδευτικού 5-7 Σεπτεμβρίου 2012

Γνωστικό Αντικείμενο: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε παγκύπρια κλίμακα στη Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο από τις 8:30-13:00. Στα πλαίσια αυτών οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη φιλοσοφία και τις αρχές δόμησης του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ. Επιπλέον, θα επεξηγηθεί το πλαίσιο εφαρμογής του στη σχολική μονάδα, όπως επίσης και οι διδακτικές προσεγγίσεις του αντικειμένου. Για το σκοπό αυτό, πέρα από το θεωρητικό μέρος θα διεξαχθούν βιωματικά εργαστήρια.

Διαβάστε Περισσότερα