Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Α' Δημοτικό, Τσερίου, πραγματοποίησε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2020, και στις 5 Μαρτίου 2020, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου Α', το τριήμερο εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Εκπαιδεύοντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη παιδιά με διαφορετικές ικανότητες».
Το σεμινάριο αποσκοπούσε στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής προσέγγισης της τεχνολογικά-υποστηριζόμενης ενσώματης μάθησης στη βάση της εκπαίδευσης STEAME (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics, Entrepreneurship), με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων και τεχνολογιών ενσώματης μάθησης, μέσω των οποίων επιδιώκεται η δημιουργία μαθησιακών ευκαιριών, ώστε να προωθηθεί η ενεργός εμπλοκή ΟΛΩΝ των παιδιών, με ή χωρίς αναπηρίες, στις μαθησιακές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο των Προαιρετικών Σεμιναρίων που προσφέρονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πραγματοποιήθηκαν στη Λάρνακα, πέντε συναντήσεις (17, 24, 31 Ιανουαρίου, 14 και 21 Φεβρουαρίου 2020) για εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης, με θέμα «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της προσχολικής ηλικίας (3-6 χρ.)» .
Μέσα στο πλαίσιο των σεμιναρίων σε σχολική βάση για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ), διεξήχθη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, δειγματικό μάθημα στο δημόσιο νηπιαγωγείο του Αγίου Δομετίου, με θέμα «Το παιδικό πάρτι γενεθλίων». Το συγκεκριμένο θέμα επιλέγηκε μέσα από επικοινωνία και συντονισμό με τις εκπαιδευτικούς, αφού συνδεόταν με την Αειφόρο Περιβαλλοντική Εκπαιδευτική Πολιτική (ΑΠΕΠ) του νηπιαγωγείου με ζήτημα «Οι καταναλωτικές συνήθειες των παιδιών του νηπιαγωγείου μας και η προσπάθεια για υιοθέτηση μοντέλων αειφόρου κατανάλωσης».
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Δημοτικό, Ανάγειας υλοποίησε, πραγματοποίησε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2020, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Ανάγειας, το διήμερο εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες: Αξιοποιώντας την Προσέγγιση STEM για την Ενίσχυση της Αειφορίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ομογένεια».
Στόχος του σεμιναρίου αποτέλεσε η εισαγωγή των μαθητών/τριων στις επιστήμες της Μηχανικής (επίλυση δομικών προβλημάτων, αντοχή κατασκευών, κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, διερεύνηση βέλτιστου ύψους ανεμογεννήτριας, διερεύνηση βέλτιστης κλίσης φωτοβολταϊκού, πράσινες στέγες για θερμομόνωση κτιρίων, μηχανισμοί ανακύκλωσης γκρίζου νερού, τεχνική οδοποιίας κ.λπ), της Τεχνολογίας (κάθε ανθρώπινη κατασκευή, τροχαλίες, τροχοί, άξονες, τζάμια, τούβλα, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, φίλτρα νερού, κινητήρες κ.λπ.) και των Μαθηματικών (χωρική αίσθηση, αριθμοί, μέτρηση, μοτίβα, γεωμετρία κ.λπ.).
Στις 30 Νοεμβρίου και στις 7 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας το σεμινάριο επαγγελματικής ανάπτυξης με τίτλο: «Ορίζοντας 2030: Πρακτικές εφαρμογές για την προώθηση των 17 παγκόσμιων στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης στη σχολική μονάδα».
Το σεμινάριο αξιοποίησε βιωματικές και ομαδοκεντρικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, καθώς και την προσέγγιση STEAME με απώτερο σκοπό να εξοικειώσει, μέσω πρακτικών εφαρμογών και διαδραστικών δραστηριοτήτων, τους εκπαιδευτικούς, με τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης που συνιστούν την παγκόσμια ατζέντα για το 2030, έτσι ώστε να τους ενσωματώσουν διαθεματικά στη σχολική διαδικασία.
Μέσα στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους/τος εκπαιδευτικούς δημοτικής και προσχολικής εκπαίδευσης, διεξήχθησαν στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2019, σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους/τις εκπαιδευτικούς της προσχολικής εκπαίδευσης, των Επαρχιών Λεμεσού, Λάρνακος και Αμμόχωστου, σχετικά με την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΠΕ)/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), καθώς και για τις Παιδαγωγικές Τεχνικές και Αρχές.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε η διαδικασία καταρτισμού της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΑΠΕΠ) του σχολείου, καθώς και η πορεία εργασίας της τάξης. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους/στις εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν ποικιλία διδακτικών τεχνικών για την ΠΕ/ΕΑΑ, μέσα από βιωματικά εργαστήρια που οργανώθηκαν με στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ΑΠΕΠ στη σχολική μονάδα.
Στο πλαίσιο του διημέρου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2019 επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με τη θαλάσσια εκπαίδευση και την ένταξη της στη μαθησιακή διαδικασία, με την συμμετοχή 40 εκπαιδευτικών από τις Επαρχίες Λάρνακος, Ελεύθερης Αμμοχώστου και Λεμεσού. Το σεμινάριο είχε θεωρητικό και πρακτικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα το θεωρητικό μέρος επικεντρώθηκε στο θαλάσσιο γραμματισμό, με έμφαση στο στόχο (14) (προστασία των ωκεανών) της Παγκόσμια Ατζέντας των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης 2030, όπως επίσης και στη διατήρηση των υδάτινων πόρων και στην αειφόρο χρήση των ωκεανών και των θαλασσών. Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν οι ικανότητες για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε σχέση με την θαλάσσια εκπαίδευση και συζητήθηκαν τρόποι ενσωμάτωσης της θαλάσσιας εκπαίδευσης, μέσω της αξιοποίησης των ικανοτήτων της ΕΑΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία (με έμφαση το μοντέλο ικανοτήτων για την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη RSP II).